За пътуването

ДО ЧИКАГО И… НАЗАД С ЯХТА

114 ГОДИНИ СЛЕД КАТО АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ – ЩАСТЛИВЕЦА НАПИСА ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ ТРАНСКОНТИНЕНТАЛЕН ПЪТЕПИС

Кои сме ние?

Ние сме четирима българи, решили да пропътуват пътя на Алеко Константинов ДО ЧИКАГО И НАЗАД , като изминем обратния път по начин, който малцина са го правили и направили. Пътят назад до България е с ветроходна яхта. С нашата яхта ще пресечем пътя на акостиралия в Ню Йорк трансконтинентален параход LA TOURANE, с който Щастливеца стига до Новия свят в края на 19-ти век, за да посети Световното американско изложение в Чикаго и да види с очите си, както сам пише, постиженията на техническия прогрес, за който У НАС САМО СЕ ПИШАТ ЧУДЕСИИ.
Ще стъпим на чикагската гара “Станция на 27-ма улица” – мястото, където Алеко слиза от трена в Чикаго и ще сложим здравец на Алековия бюст – паметник в Чикагския университет.
Ако през 1891 писателят се удивлява на факта, че навсякъде на неговия параход има електричество и само с едно копче, по всякое време и навсякъде всеки пътник може да си направи светло насред океана, днес ние без чудене залагаме на една перфектна яхта и на сателитните и интернет комуникации / как ли щеше да ги разкаже тях Алеко??? /. Комуникации за навигация, съответно за постоянен контакт с България, с партньори и приятели в Съединените щати и в Европа.

И четиримата участници в този български проект са опитни ветроходци, четирима млади български инженери / това би допаднало на прекланящия се пред техническата наука Алеко/, които споделят обща цел – да прекосят Атлантическият океан и да докажат, че винаги има начин една мечта да се превърне в реалност. Както и това, че на днешните българи в Новия свят вече не им се налага да обясняват, че има страна България – дори само заради фактите, че към днешна дата съставляваме и ЕС, че има български компютърни инженери на престижни позиции в Силиконовата долина, а и бяхме четвърти на Световното първенство по футбол в САЩ.

До дестинацията Америка са пътували много българи, но са много малко онези, които пътя НАЗАД СА ИЗМИНАВАЛИ по начина, по който ние ще го направим. За последните 20 години те се броят на пръстите на двете ръце.
Последният българин, прекосил Океана с яхта е Дачо Дачев – носителят на наградата Кор Кароли за 2007-ма. Капитан Дачев и съекипникът му – д-р Александър Заимов – са част от нашия екип.

Особеност на нашия екипаж е неговата възраст и хомогенна професионална специализация – това ще е най-младият български екипаж (най-младият член е на 25 години, най-възрастният на 32), прекосявал Атлантическия океан с яхта.

Начина

С ветроходна яхта, на която станахме собственици в началото на годината. Яхтата е изключително рядък модел на конструкторите Bruce Nelson и Bruce Marek, които са конструирали едни от първите яхти за най-известната регата в света – „Купата на Америка”. Дизайнът на яхтата е изцяло насочен към състезателната част на този спорт, като плавателният съд е изработен от допълнително олекотени и заздравени материали.

Яхтата е многократен победител в много състезания в Съединените Щати, като една от най-ярките й изяви е в „Chicago Yacht Club Race to Mackinac” през последните години.

Целите

С това начинание ние ще се опитаме да поставим БЪЛГАРСКИ РЕКОРД за скоростно прекосяване на Атлантическия океан с ветроходна яхта. Посвещаваме пътуването си на Алеко Константинов – Щастливеца – автора на ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ ТРАНСКОНТИНЕНТАЛЕН ПЪТЕПИС, на писателя – пътешественик, който много искаше страната и държавата България да е наистина част, известна част от света със СВОИТЕ ПРЕЛЕСТИ И ЛЮДЕ.