Thursday, April 17th, 2008

Първа бонаца

За хората ветроходци това би означавало времето в което човек прави всичко друго за което не му е останало време или го е домързяло, иначе – безветрие. За мен в случая – да седна и аз да се “изокам” така щото Косьо отдавна ни навиква да помагаме – не, че има нужда от това ама да вкараме и втори ъгъл на това дето ни се случва.
Ами тези дни май ни подхвана първата бонаца, но за радост тя не беше “насрещна” – посвършихме доста дребни нещица, чакайки Лодката да дойде до South Amboy – е това е мястото на което ще я пуснем , надявайки се това да е утре – 18.04. Говорейки за малките нещица само ще отбележа, че това са едни списъци от различно естество с по 20-30 позиции в тях в които има описани всички онези дейности по лодката, материали, консумативи вкл. и провизии които трябва да се случат / набавят за следващата седмица, преди да отплаваме. Аз лично се позачудих един два пъти “ на кой му е нужно всичко това?!?” след поредното разширение на списъка, но със радост мога да съобщя, че вече позадраскахме около 40% от него.
Днес например без да се усетим потрошихме около два часа в една местна железария ( едва ли мога да намеря по-неподходящо определение ама ми е трудно да намеря друго за място като “Mr. Brikolage” X 6) наречена THE HOME DEPOT . Гордо бутайки една голяма количка и след дълго ровене по рафтовете, в крайна сметка се оказа, че сме си намерили триъгълни стойки и алуминиев винкел от който да си направим стойка на радара за мачтата ( за оригинален ни обявиха около $350 !!!) , пластмасова тръба около 2 цола с тапи от които ще си направим радарен отражател ( става като се напълни с намачкано домакинско алуминиево фолио – доста ефективна идея на Бисер спестяваща към 50 долара ), малки нитчета които ще ни помогнат да си направим палубните торби ( онези които събират въжетата в кокпита ) от нещо което което си го открихме случайно в WAL MART и благодарение на което се отървахме отчасти от убийствените цени за яхтено оборудване по тези брегове, иначе-по около $50 за торба ( на нас ни трябват 8….) Това беше другото грамадно хале със всякакви китайщини вътре, измежду които си намерихме доста интересни и полезни неща за плаването като поларени одеалца – спални чували, чаршафи и калъфки ( и брата ветроходец е човек) , шапки против слънце , посуда за готвене и оваряне на бутилки, и хиляди дребни нещица които са събрани на едно място и за които се сещаш за втори път през живота си на касата .. E така е със спортните лодки които вътре нчмат почти нищо от онова което е необходимо за плаване по-дълго от три дни.. За всички онези които на които им предстои да правят нещо подобно, не е излишно да се сетят за тези магазини когато му дойде времето – това не е реклама! Просто всичко е накуп и на прилични цени, иначе за специалните неща си има яхтени магазини където свободната търговия минава в сферата на ценовия геноцид… Леко боцмански неволи но съм сигурен, че са много близки поне на половината от тези които го четат..
Хвърляйки един поглед на написаното дотук си давам сметка как в разхитително дърдорене не съм успял да опиша и една стотна от нещата за които сме помислили, или организирали дотук. Мога да похваля този-онзи от четримата за туи онуй ама и за това ще има време. Усмивка пред строя. Иначе си говорим за неща които ТРЯБВА да се случат ПРЕДИ да отплаваме
По-нанатък ще опиша по-подробно дейностите по подготовката на лодката -тези които сме извърши или трябва да извършим, можеби ще е полезно да го споделим по начина по които на нас ни се случва, без да имаме претенциите той да е верния или най-добрия. За онези на които ще им е интересно. За останалите – “Дързост и красота” започва в 17:00
Като за първа бонаца не беше зле.. сега да почивка малко, че утре лодка имаме да пускаме! Хайде наздраве!

И в заключение: Ах колко по-добре щеше да е ако вместо фланелки в сака си бях хвърлил едно електроженче… ;-)!

Posted by emo on April 17th, 2008 | Filed in Uncategorized | 4 Comments »